Startsida / Inlägg

Linus har bara veckor kvar att leva – då startade vännerna insamling: ”Jag är mållös”

av mauher

För ett par år sedan fick 24-årige Linus Magnusson från Hofors beskedet att han hade cancer. Den gången lyckades läkarna operera bort hjärntumören.

I oktober förra året fick han emellertid ett nytt chockbesked: cancern var tillbaka. Linus insåg att det kanske inte skulle gå lika bra den här gången, och strax efter diagnosen gifte han sig med sin fru.

Linus och hans fru Malin Hedblom under bröllopet i oktober. Foto: Privat.
Linus och hans fru Malin Hedblom under bröllopet i oktober. Foto: Privat.

Förra veckan kom så det slutgiltiga beskedet. Läkarna bestämde sig för att avbryta vården. Hjärntumören hade blivit för stor.

– Det finns inte längre någonting att göra. Så nu handlar det om palliativ vård för mig (vård i livets slutskede, reds anm), berättar Linus.

Marcus Neonberger, som är nära vän med Linus, kände att han inte längre kunde stå och se på. Därför beslöt han sig för att starta en insamling på nätet så att hans vän skulle få förverkliga en dröm – att få göra en sista långresa.

Och resultatet har blivit en succé.

På mindre än två dygn har omkring 30 000 kronor samlats in från, för Linus, kända och okända människor runt om i Sverige.

– Jag tycker det är fantastiskt och är helt mållös. Jag har inte hunnit tacka alla som skickat pengar, men jag ska göra det. Det är bara det att jag är så trött hela tiden.

Kärleken och pengarna som han fått från alla delar av landet hjälper honom mycket i den situation han är, förklarar Linus.

– Jag ser att jag orkar göra mer än vad jag tidigare gjort. Det ger kraft. Och det känns skönt att inte längre vara orolig för ekonomin.

Linus Magnusson. Foto: Privat.
Linus Magnusson. Foto: Privat.

Marcus Neonberger, som tagit initiativet till insamlingen, berättar:

– Det är bråttom och jag försöker bara göra så mycket som möjligt för att hans sista tid ska bli bra. Det här tar nästan all min tid, men jag ser inte längre något annat som är viktigt, säger han och fortsätter:

– Jag vet att människor dör. Men nu, när en människa i ens närhet lever och man vet att han ska dö – det har jag aldrig kunnat relatera till.

Ska resa till Spanien

Linus försöker nu ta en dag i taget och hålla humöret uppe – trots den fruktansvärda situation han befinner sig i.

– Jag försöker bara vara positiv och må bra i mig själv, genom det kan jag på något sätt känna att jag inte mår så dåligt. Men läkarna har ju avslutat all vård och jag blir tröttare och tröttare för varje dag.

Pengarna som insamlingen skulle generera var först tänkta att gå till en mindre resa. Men i takt med att allt fler skänker sina bidrag har Linus tänkt om, och nyligen kunde han boka en resa till Spanien med sin fru.

– Jag är så tacksam för all hjälp och att jag får den här möjligheten. Det ska bli jätteskönt, avslutar han.

Mauri Hermundsson

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB