Startsida / Inlägg

9 tips som gör din städning enklare och klimatsmartare

av Björn Barr

Brukar du också köpa dyra rengöringsmedel med illavarslande röda kryss på förpackningen? Eller tillhör du dem som har en hel arsenal med olika svampar och trasor i städskåpet? Glöm det. Mycket av städningen hemma kan göras med vanliga livsmedel och med ytterst lite utrustning. Både billigare för plånboken och snällare mot miljön!

1.Coca-Cola
Du trodde kanske bara att det var en god läsk? Tänk om. Få produkter är lika bra för att rengöra toaletten – eller som här, rost på en bil.

2. Ättika
Redan din mormor hade stenkoll på ättikans fantastiska egenskaper. Blanda en del ättika med tre delar vatten så har du gjort ditt eget rengöringsmedel. För svåra fläckar eller kalkavlagringar kan du blanda en del ättika med en del vatten. Spreja på, låt verka en stund och torka sedan av med en våt trasa. Se bara till att inga barn kommer åt flaskan, innehållet är frätande.
Ättikssprit kan användas för nästan all rengöring i hemmet.
3. Bikarbonat
Kommer du ihåg den gamla reklamen på tv när en man försökte sälja ett ”magiskt” pulver tillsammans med en platta i aluminium som skulle ta bort alla missfärgningar på dina smycken? Nu kan du göra enkelt göra samma sak hemma med lite aluminiumfolie och bikarbonat. Lägg folie i botten på en balja, häll i en deciliter bikarbonat och fyll på med kokande vatten. Sen är det bara att lägga i missfärgade och smutsiga smycken!

(och här hittar du 27 andra tips på hur bikarbonat kan användas)
4. Citron
Fläckar på kläder? Snuskig toastol? Äcklig mikrovågsugn? Inga problem, har du en citron hemma är räddningen inom räckhåll. Pressa en citron i en sprejflaska och fyll upp med vatten så har du ett bra medel för basrengöring. Fläckar på kläder försvinner enklare om du pressar lite citronsaft på fläckarna innan tvätten. Och lite citronsaft i en skål med vatten löser enkelt upp fläckarna i mikron om du kör på full effekt i några minuter.
citron
5. Koksalt
Vanligt koksalt är fantastiskt på att ta bort fläckar i diskhon. Häll bara en kopp salt och en ungefär lika stor mängd kokande vatten i hon. Sen är det bara att gnugga försiktigt. Samma blandning kan också lösa upp mindre proppar i avloppet. Se bara till att testa på en mindre yta först så att du inte repar något. Däremot ska du undvika att strö salt på rödvinsfläckar, då är det bättre att använda potatismjöl.
Salt kan användas för att rengöra sunkiga diskhoar.

Och här utrustningen du måste ha hemma:

6. Mikrofiberduk
Det kan inte sägas nog många gånger. Mikrofiberduken kommer göra ditt liv så mycket enklare. Torr suger den upp damm och smuts, fuktad så gnider den bort svåra fläckar. Och när du är färdig med städningen är det bara att slänga in den i tvättmaskinen.
Perfekt för damm och fläckar!
7. Dammvippa
Kanske ler du i mjugg du åt föräldrarnas regnbågsfärgade fjäderplym, men har du någonsin försökt städa elementen utan dammvippa? Just det, i stort sett omöjligt (om du inte använder en hårtork för att blåsa ned allt damm, men det är en annan historia). Köp en, du kommer inte att bli besviken.
50-dammvippa-134
8. Dammsugare
Ledsen, men det här är obligatoriskt för alla hem. Inte minst då dammtussar ofta innehåller giftiga kemikalier och tungmetaller. Se bara till att byta påse ofta.
Dammsugare
9. Golvmopp
Nej, golven är inte rena bara för att du har dammsugit dem. Både trä- och linoleumgolv behöver regelbundet moppas för att hålla sig rena och fräscha. Bästa tipset är att satsa på en miljömärkt mopp med mikrofiber. Använd vanligt vatten med någon droppe diskmedel för att fukta moppen, sen är det bara att köra loss!
Golvmopp i mikrofiber passar alla golvtyper.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB