Startsida / Inlägg

Zigeunerwurst? Här är 9 andra rasistiska maträtter och sötsaker vi rasat över

av casmat

Bara i år har ett flertal restauranger och godistillverkare anklagats för rasism och tvingats ändra sina utbud efter kritiken. Det har lett till hetsiga debatter om vad som är rasistiskt eller inte. Här är hur som helst tio maträtter och sötsaker som det stormats ordentligt kring de senaste åren.

1. ”Zigeunerwursten” är en korv som serveras på flera korvkiosker i landet.  Organisationen Unga Romer vill nu att ägarna ska ändra namnet på korven.Foto: P-O Sännås 2. Fazers Kinapuffar ändrade förpackningen efter att de fått hård kritik mot att de målade upp en nidbild av asiater.  Kinapuffar, rasism 3. ”Zigenarsoppa med stulna ingredienser” serverades på en restaurang i Malmö förra året. Det roliga, enligt ägaren, ska ha varit att alla ingredienserna i soppan var tagna från andra rätter. Zigenarsoppa, soppskål 4. Nogger Black lanserades 2005, men drogs tillbaka 2007, efter att Centrum mot rasism anklagat kampanjen för att vara rasistisk.  Nogger Black, GB, Centrum mot rasism 5. Haribos Skipper Mix stoppades efter att flera protesterat mot lakritsbitarna som föreställde rasistiska nidbilder av olika folkgrupper. Haribo Skipper Mix 6. Restaurangen Kåken hamnade i blåsväder när gäster uppmärksammat att de serverade ”n****bollar” på menyn. När krogägaren Niklas Ekstedt fick reda på detta sparkades kockarna direkt.  Så här såg efterrätten ut:  Kåken, rasistisk efterrätt7.  ”Raggmunk med skivad n****”  upprörde många i Borås för två år sedan. Det ska ha varit en tidigare medarbetare på restaurangen som ändrat i menyn som fanns att läsa på internet. 

Blodpudding
Foto: Lars Rosengren

8. Glassen 88:an anklagades för att vara nazistisk av Antidiskrimineringsbyrån i Malmö. Men GB avvisade anklagelserna med orden: ”Vi kan inte backa för vad som helst. Vissa hävdar ju att vår isglass Igloo Cola anspelar på kokainmissbrukande eskimåer…”  

Skärmavbild 2014-10-13 kl. 16.03.42
Foto: André De Loisted

9. Ett konditori kritiserades för att servera rasistiska bakverk tidigare i år. Ägaren svarade på kritiken med att säga ”Choklad råkar ha den färgen”. 

Skärmavbild 2014-10-13 kl. 16.29.56
Foto: Privat

10. Efter att kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth skurit i Makode Lindes black face-tårta krävde Afrosvenskarnas riksförbund att hon skulle avgå.  Skärmavbild 2014-10-13 kl. 17.18.40 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård, Vilma Stockvall och Lukas Jacobson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB