Startsida / Inlägg

7 värsta bakteriehärdarna hemma och på jobbet

av Björn Barr

Amerikanska sajten Buzzfeed har intervjuat folkhälsoforskaren Kelly Reynolds vid universitet i Arizona om var de största smitthärdarna finns. Och det är ingen rolig läsning för oss hypokondriker. Stora delar av våra hem och arbetsplatser är nämligen fullständigt nedlusade med skadliga bakterier och virus. Här är sju av de värsta smittkällorna:

1. Diskhon i köket

Här ser det ju rent ut. Synd bara att det är världens bästa grogrund för bakterier. Foto: Ikea.
Här ser det ju rent ut. Synd bara att det är världens bästa grogrund för bakterier. Foto: Ikea.

Hur ofta rengör du diskhon med samma frenesi som toaletten? Det kanske är dags att skrubba loss här också. Enligt en amerikansk studie kan det finnas upp till 100 000 bakterier per kvadratcentimeter här. Det är omkring tusen gånger fler bakterier än vad det finns på insidan av toastolen. Diskhon är nämligen en perfekt plats för bakterier att växa till sig – det är fuktigt, varmt och ny näring i form av matrester tillförs hela tiden.

2. Tvättsvampen och disktrasan

Koka eller tvätta disktrasan med jämna mellanrum. Foto: Kalle Assbring.
Koka eller tvätta disktrasan med jämna mellanrum. Foto: Kalle Assbring.

Din disktrasa och tvättsvamp (samt diskborste!) är som små barnhem för allsköns sattyg. Här trivs både farliga bakterier som e. coli, salmonella och influensavirus. Enligt en studie vid universitet i Arizona fanns det influensavirus på 60 procent av de undersökta disktrasorna. Dessutom riskerar du att kontaminera hela köket när du torkar av ytor och diskar. Lösningen är att koka eller tvätta dina disktrasor och diskborstar med jämna mellanrum.

3. Allt inom en meter från toaletten

Borsta tänderna med lite... bajs? Foto: Urban Andersson.
Borsta tänderna med lite… bajs? Foto: Urban Andersson.

Varje gång du spolar efter ett toabesök modell större, skapar du en bajstornado inne på toaletten. I flera studier har man sett att bakterier och partiklar från avföringen kan spridas upp till en meter i rummet. Det innebär att handdukar, tandborstar – ja, i praktiken allt – kan bli potentiella smitthärdar. Lösningen är dock ganska enkel: Spola alltid med locket nedfällt. Och se till att torka av alla ytor med ett desinficerande medel.

4. Din dator och mobil

Månader av virus och bakterier samlas på tangentbordet. Foto: Carolina Byrmo.
Månader av virus och bakterier samlas på tangentbordet. Foto: Carolina Byrmo.

Handen på hjärtat, hur ofta rengör du egentligen din dator och din mobil ordentligt? Nej, tänkte väl det. Ta nu med i beräkningen hur många gånger per dag du besöker toaletten/skakar hand med en kollega/rör vid vad som helst som är kontaminerat. Slutsats: Din mobil och din dator är bland de snuskigaste sakerna du kommer i kontakt med. De är dock ganska lättstädade: Ta lite alkogel på en papperstuss och torka rent.

5. Bilen

Bilbarnstolar kan vara smutsigare än din egen toalett. Foto: jonas Bilberg.
Bilbarnstolar kan vara smutsigare än din egen toalett. Foto: jonas Bilberg.

Förutom de givna områdena som ratt, växelspak, säkerhetsbälte och instrumentpanel är också sätena en riktigt smutsbomb. Framförallt om du har barn med egna stolar. Barn är ju notoriskt skitiga av naturen och sprider omedvetet fekalier och virus genom sina händer. Se alltså till att torka av med desinficerande våtservetter med jämna mellanrum. Och tvätta ditt barn!

6. Din väska

Väskan – en smitthärd. Foto: Börje Thuresson.
Väskan – en smitthärd. Foto: Börje Thuresson.

Ryggsäcken eller handväskan behandlas ofta styvmoderligt av sin ägare. Den placeras utan närmare eftertanke direkt på marken eller golvet. Väl hemma kastar man den i något hörn där alla virus och bakterier kan få fäste. Se alltså till att alltid hänga upp väskan på en krok när du kommer hem.

7. Skorna

Klafsa runt i hundskit och lera, och sen klampa runt hemma? Dum idé. Foto: Sara Ringström.
Klafsa runt i hundskit och lera, och sen gå runt hemma? Dum idé. Foto: Sara Ringström.

Det spelar ingen roll om det är ett par Christian Louboutins eller billiga sneakers, går du runt utomhus i skorna blir de kontaminerade av bakterier och viruspartiklar. Tillhör du också gruppen människor som gärna behåller skorna på inomhus bidrar du till att sprida smittorna i hemmet.

BONUS: Här är en lista på hur du städar bäst.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB