Startsida / Inlägg

Småbarnsföräldrar: 6 knep för att överleva VAB-helvetet

av andwal

Foto: THINKSTOCK

Vintern står för dörren och dagisen förvandlas till drivhus för säsongsodlade virus. Och hemma pulsar sömnberövade småbarnsföräldrar runt i drivor av snorpapper och lego, stressade över att hamna efter på jobbet. Här har du 6 knep för att orka VAB-helvetet. (Eller småbarnsåren över huvud taget.)

giphy (1)1 Nutella
Som småbarnsförälder behöver du en jämn dosering av blixtsnabba kolhydrater. Nutella kan man ha på vad som helst. En sked till exempel. (Häll över i kuslig medicinburk om barnen blir misstänksamma och vill smaka.)

giphy (6)2 Barnspärrar på fönstren
Det tar åtminstone 5-6 sekunder att pilla upp den där spärren och det är i regel precis så mycket tid som du behöver för att du ska hinna ångra dig när du vill hoppa. (Skyddar även barnen från att trilla ut.)

giphy (2)3 Netflix
Alla känner vi åtminstone en hobbypsykolog som mästrar oss om att barnen inte ska parkeras framfor teven. Lugn, det är inte jätteviktigt för barns utveckling att de får ligga på köksgolvet och skrika. Netflix har ett fantastiskt utbud av barnfilmer och med en smart-tv (eller rätt kablar) kan du hålla hemmabion rullande hela dagen.

giphy (8)4 Nån gud
När nattsömnen slits sönder av barnens slemhosta och sjukvårdsupplysningen ordinerar ”högt ryggläge” och man bara vill skrika ”HAR DU NÅNSIN SETT ETT BARN SOVA?!” för barnen rinner ju bara ur det där höga ryggläget så fort man vänder ryggen till – då kan det vara bra att börja tro på en Gud. Vilken som helst. Bara det finns någon att skälla på. Det är olidligt när det inte är någons fel.

giphy (3)5 Orala droppar
När doktorn skriver ut Kåvepenin som ska tas tre gånger dagligen och du bara vill skrika ”HAR DU NÅNSIN TRÄFFAT ETT BARN?!” för det är omöjligt att resonera ner den där skräckvätskan i halsen och när du ändå forcerat ner den (medelst övergrepp) kräks barnet upp den igen – kräv orala droppar i stället. Det är samma sak men i mycket hårdare koncentration. En femtedel av dosen är inte alls lika retande för kräkreflexen.

giphy (4)6 Egentidsförskingring
Om du har en partner att dela VAB-dagarna med, se till att förskingra första VAB-dagen när barnet/barnen fortfarande har feber och inte orkar löpa amok. Det finns till och med egentid att utvinna här! Viktigast är att undvika sista VAB-dagen – alltså den där feberfria mellandagen som förskolan vill att du ska unna dem – när din understimulerade avkomma klättrar på väggarna. (Får man göra så här mot sin partner, undrar vän av ordning. Vän av ordning har tydligen inte varit i VAB-helvetet. Här finns inga regler.)

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Lina Thorén, och Madelene Politis
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB