Sheikh, 29, ska utvisas från Sverige – för att han haft för många jobb

Han har varit i Sverige och jobbat i fem år. Men under ett av dem hade han två olika arbeten samtidigt. Därför ska Sheikh, 29, utvisas till Bangladesh.

sheikh
Här är Sheikh, 29. Foto: Privat

För fem år sedan kom Sheikh till Sverige med drömmar om att skapa sig en bättre och stabilare framtid. Han fick arbetstillstånd och har sedan dess jobbat för Eva Björklund Perssons familjeföretag som verkar inom restaurangbranschen.

Men om några veckor ska Sheikh utvisas från Sverige. Anledningen? Han har haft två arbetsgivare i stället för en – under ett av sina fem år i landet.

– Lagen är väldigt konstigt konstruerad. Han har aldrig belastat samhället med en enda krona. Ett litet misstag gör att man är så nyanslös att ”nej, han ska ut i alla fall”, säger Björklund Persson till Aftonbladet.

”Konstigt att kalla det att bryta mot lagen när man gör rätt för sig”

För ett par år sedan bestämde sig Sheikh för att studera svenska, men för att hinna med undervisningen var han tvungen att dra ner på sina arbetstimmar under dagtid. Han skaffade sig då ett till jobb på Posten, där han kunde jobba kvällar och tidiga morgnar, för att täcka inkomstbortfallet.

Men det visade sig att Sheikh då bröt mot Migrationsverkets regler. 2012 tjänade han 1 900 kronor för lite per månad hos den arbetsgivare som han uppgivit till myndigheten, och därför ska han nu utvisas från Sverige.

– Det är ett misstag, en teknikalitet. Att kalla det att bryta mot en lag när man gör rätt för sig för att komma in i det svenska samhället tycker jag är konstigt, säger Björklund Persson.

Hur mår Sheikh själv?

– Bangladesh är ett otroligt fattigt land. Han hjälper sin sjuka mamma för att få vård genom att arbeta här, så det kan han inte göra om han skickas tillbaka. Och han har ju levt här i fem år, lärt sig flytande svenska och ser Sverige som sitt hemland.

I ett öppet brev på Facebook ber nu hans arbetsgivare Eva Björklund Persson om hjälp.

”Vi har försökt få Migrationsverket att ändra sitt beslut. I onsdags lämnade vi in överklagan till absolut sista instans men de säger att chansen att beslutet ska ändras är i princip obefintlig.” skriver hon på Facebook.

”Det här är lagstiftningen som följer med arbetskraftsinvandringen”

På Migrationsverket menar man att lagen är utformad på det här sättet för att bland annat skydda människor från att utnyttjas på arbetsmarknaden.

– Det här är inte något som Migrationsverket har bestämt utan det är den lagstiftning som följer med arbetskraftsinvandringen. Det är viktigt för personer som kommer hit och arbetar att det ställs krav både på att man får en avtalsenlig lön och att man har en arbetsgivare, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på myndigheten.

Med arbetstillståndet kom kravet att Sheikh endast skulle arbeta för en och samma arbetsgivare. Det kravet har nu inte uppfyllts enligt Migrationsverket. Därför ska hans tillstånd dras in.

Foto: TT.

Foto: TT.

Sedan beskedet kom har Eva Björklund Persson lämnat in en ansökan om att Sheikh ska få en så kallad muntlig förhandling hos Migrationsverket. Något som dock är väldigt sällsynt.

– För de som sitter där är han ett målnummer – det är viktigt att man kan föra fram personen bakom, säger hon.

Så här avslutar hon inlägget på Facebook:

”Snälla, hjälp Sheikh. Hjälp oss. Hjälp Sverige. För vi vill verkligen inte leva i ett land som kan bete sig så hjärtlöst på grund av en märklig teknikalitet som inte har någon verklig betydelse i detta fall?”

Fler inlägg:

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB