Startsida / Inlägg

”I perioder är det svårare att inte låta sig påverkas av hoten”

av vikado

Priset för att granska och debattera viktiga frågor i Sverige är alldeles för ofta hot och hat på nätet och i verkliga livet.

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 14.13.45

Researchgruppens My Vingren har blivit väl medveten om det genom åren. Nu lever hon med personskydd efter de granskningar gruppen gjort och de texter hon själv skrivit på bland annat Genusfolket.

– Det är klart det påverkar när man lever med den typen av hotbild under en längre tid. Men samtidigt så innebär granskningar av de typer av grupper som Researchgruppen valt att granska att risken är stor att man själv blir utsatt. Jag försöker att inte låta det påverka mig allt för mycket, även om det i perioder är svårare, säger hon.

På onsdagen skrev Vingren en text på Genusfolket om att hon nu väljer att lämna debattörsrollen för att i stället helt fokusera på att vara granskande journalist.

Vingrens text på Genusfolket.
Vingrens text på Genusfolket.

Debatten är för kompromisslös och irriterande, menar hon.

Jag har väl egentligen aldrig varit en bra debattör för jag har aldrig varit förtjust i åsiktssamhället, säger hon och fortsätter:

– Jag är i första och sista hand en researcher och journalist. Och journalister ska inte ha för mycket åsikter om saker. Men med det sagt tänker jag fortfarande ägna mig åt kritisk granskning. Så jag kommer knappast sluta ifrågasätta.

På torsdagskvällen kan det arbetet leda till en mycket åtråvärd trofé. Researchgruppen kan få ta emot Stora Journalistpriset för granskningen av anonyma kommentatorer på Avpixlat som de gjorde med Expressen.

– Jag drömde om att bli journalist redan i mellanstadiet och på sätt och vis är ju Stora Journalistpriset den yttersta bekräftelsen på att man är rätt bra på det man gör. Jag är väldigt stolt över Researchgruppen.

My Vingren och resten av Researchgruppen.
My Vingren och resten av Researchgruppen.

Hur tycker du synen på er är i dag jämfört med för ett par år sedan?

Vi var nog ganska okända då, jag tror inte så många kände till oss. Jag känner att vi fortfarande möter en hel del skeptism, att många tror att vi har en agenda som styr vår research. Men vi försöker övertyga människor om vår kompetens genom att leverera bra research och viktig journalistik.

Du ska själv lämna debatten bakom dig – men har du något tips till de som vill debattera för mångfald och jämställdet på nätet?

– Ersätt inte att läsa böcker med att läsa twitterflödet. Läs på. Tyck inte bara saker för att det är roligt eller det låter smart utan ha underlag för det du tror på. Lyssna på andra människor, speciellt människor som har mindre makt och möjligheter än dig personligen.