Startsida / Inlägg

Nej, kolloidalt silver skyddar INTE mot cancer, hiv eller ebola

av Björn Barr

Sedan ett par år har ett envist rykte cirkulerat på internet: Cancer går att bota, bara man struntar i konventionell sjukvård och mumsar loss på kolloidalt silver (alltså silverpartiklar  i en vätskelösning). I samband med den pågående ebolaepidemin i Västafrika har ryktet fått ny fart – men den här gången påstår man att kolloidalt silver skulle kunna bota ebola.

Låt oss då först slå fast det viktigaste: Det finns inga som helst vetenskapliga bevis (och nej, det är inte vetenskap med ett antal ”berättelser” om hur folk har botats) för att kolloidalt silver ens skulle hjälpa mot en vanlig förkylning. Inte heller botar det cancer eller ebola.

Nej, kolloidalt silver hjälper inte mot cancer.
Nej, kolloidalt silver hjälper inte mot cancer. Inte heller mot hiv, ebola, förkylning eller något annat.

Det argumentet brukar förespråkarna bemöta med att läkemedelsindustrin, myndigheterna och media (?!) mörkar sanningen för att fortsätta kunna sälja skadliga läkemedel (det gör vi alltså inte, om nu någon undrar). Det är förstås ingen hemlighet att läkemedelsbolagen är intresserade av att tjäna så mycket pengar som möjligt, men med den argumentationen skulle de snarare omfamna en ny mirakelprodukt än förkasta den. Det skulle ju innebära ännu mer klirr i kassan.

Intressant nog har de som ropar högst om den påstådda konspirationen ofta egna ekonomiska intressen i affären. Inte sällan driver de nätbutiker där deras produkter säljs till desperata och sjuka människor för dyra summor. I dag avslöjade till exempel Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad att Läkemedelsverket polisanmäler det svenska företaget Ion Silver för att ha sålt kolloidalt silver som ett hälsopreparat på en sluten Facebooksida.
Sedan 2010 är det nämligen förbjudet att sälja kolloidalt silver som ett kosttillskott i Sverige – både på grund av att det saknar effekt och för att det kan vara farligt vid förtäring.
– Det är inte nog med att det finns enskilda patienter som säger att det fungerar för att man brett ska få gå ut och påstå detta. Det här är inte vetenskap, säger säger Per-Åke Sandvold, chef för Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel till Sydsvenskan.

Silver är en tungmetall – inte en mirakelmedicin. "Silver-nugget" by Jurii. Licensed under Creative Commons Attribution 3.0 via Wikimedia Commons.
Silver är en tungmetall – inte en mirakelmedicin. ”Silver-nugget” by Jurii. Licensed under Creative Commons Attribution 3.0 via Wikimedia Commons.

Silver är en tungmetall som i jonform kan skada miljön och vattenlevande organismer. Dessutom är partiklarna i kolloidalt silver så små att man kan klassa dem som nanopartiklar. I dag vet man mycket lite hur nanopartiklar påverkar kroppen. Det man vet är att de reagerar lätt med andra ämnen och kan förändra eller påverka celler. Silver i salt- eller jonform har dock en viss antimikrobiell effekt – det är därför det används i vissa plåster.

Med andra ord: Man har inte lyckats bevisa på ett vetenskapligt säkerställt sätt att kolloidalt silver har några som helst positiva effekter på hälsan. De studier som finns i ämnet är för små eller bristfälliga.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB