Startsida / Inlägg

Miljonärernas bästa tips för framgång

av Björn Barr

Vill du också bli framgångsrik och ha oförskämt många miljoner på banken? Då kanske råd och tips från några av världens mest kända vd:ar kan vara på sin plats. Tidningen Fortune har frågat 40 av USA:s mest framgångsrika näringslivsprofiler om deras bästa tips för framgång. Här kan du läsa fem av dem:

1. Warren Buffet, investeringsguru/miljardär/styrelseordförande för Berkshire Hathaway

Guldgossen Warren Buffet. Foto: AP TT Nyhetsbyrån
Guldgossen Warren Buffet. Foto: AP TT Nyhetsbyrån

Råd till unga kvinnor: ”Gör samma sak som en man skulle ha gjort. Följ din passion. Hitta något du älskar. Sanningen är att väldigt få personer är riktigt bra på sina jobb, du kommer att sticka ut om du verkligen anstränger dig.”

2. Melinda Gates, styrelseordförande i The Bill and Melinda Gates Foundation

Melinda Gates. Foto: AP TT Nyhetsbyrån.
Melinda Gates. Foto: AP TT Nyhetsbyrån.

”Det är svårt för kvinnor som tvingas jonglera familj, karriär och upptagna liv. När jag dör vill jag att ska minnas mig som en bra mamma, en fantastisk familjemedlem och en god vän. Jag bryr mig mer om det än om något annat. Så arbetet med vår stiftelse är ett maraton för mig, inte ett sprintlopp.”

3. Indra Nooyi, styrelsemedlem och vd för Pepsico

Indra Nooyi. Foto: AP TT Nyhetsbyrån
Indra Nooyi. Foto: AP TT Nyhetsbyrån

”Ta på dig stora utmaningar direkt. Ofta vill man följa minsta motståndets lag genom att ta sig an ett enkelt jobb, göra det bra, och sedan ta sig an något större. Problemet med den teorin är att ingen lägger märke till när du löser ett enkelt problem på ett bra sätt.”

4. Lloyd Blankfein, vd och styrelseordförande för banken Goldman Sachs

Lloyd Blankfein. Foto: AP TT Nyhetsbyrån.
Lloyd Blankfein. Foto: AP TT Nyhetsbyrån.

”Sträva efter att bli en komplett människa. Alla ska förstås fokusera på innehållet i deras jobb. Men jobbet är inte allt. Du är skyldig dig själv att skaffa dig fler intressen. Det kommer också gynna din karriär då du blir mer intressant och attraktiv för andra.”

5. Mary Barra, vd för General Motors

Mary Barra. Foto: AP TT Nyhetsbyrån.
Mary Barra. Foto: AP TT Nyhetsbyrån.

”Gör något som brinner för, som du älskar. Om du arbetar med något som du brinner för kommer du att lyckas automatiskt. Livet är för kort för att arbeta med något du inte bryr dig om.”

BONUS: Vill du dessutom bygga en nätt liten förmögenhet lagom till pensionen? Spara tio procent av din lön varje månad och investera dem i aktier eller billiga fonder genom kostnadseffektiva nätbanker. Med hjälp av ränta-på-ränta kan även små sparbelopp nå upp till miljonnivåer på några decenniers sikt. Stora förmögenheter har sällan byggts av höga löner, utan av idogt sparande och smarta placeringar. Ägna dig heller inte åt spekulation, köp i stället aktier i företag som du tror på – och behåll dem.

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB