Startsida / Inlägg

John hyllas efter starka inlägget: ”En tjej sprang när hon såg mig ikväll”

av mauher

Skärmavbild 2015-02-06 kl. 13.49.30Det var sent under måndagskvällen som John Nylander, 23, kommit hem från jobbet och just hade parkerat bilen som det hände. När han tagit en genväg genom skogsdungen och kom ut på gatan såg han en kvinna som omedelbart sprang ifrån honom.

– Hon sprang snabbt åt andra hållet. Jag blev förbryllad, har aldrig varit med om det förut. Jag tittade omkring mig för att se om det var något annat som skrämt henne, men jag förstod att det var på grund av mig, säger Johan till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag ville bara skrika och säga att jag inte är farlig, men det hade ju bara förvärrat allt. Jag förstår att hon sprang, jag hade gjort samma sak om jag var kvinna i hennes situation.

När Johan kom hem kände han sig ledsen. Ledsen över de strukturer som han upplever tvingat kvinnan att springa ifrån honom, ledsen över det manliga beteendet som han menar skapat strukturerna.

– Det här stärker min uppfattning om patriarkatet, säger Johan.

Hur löser vi problemen? 

– Det finns klokare människor än jag som har bättre tankar om detta. Men det handlar någonstans om att män måste börja ifrågasätta sitt beteende, sina tankar och hur man agerar.

Nedan kan du läsa hela Johans hyllade inlägg som delats tusentals gånger på Facebook och Twitter.

”En tjej sprang när hon såg mig ikväll. Hon sprang i samma sekund hon fick syn på mig.

Jag hade varit och parkerat om bilen och hittade en plats en bit ifrån där jag bor och var på väg tillbaka hem. Jag hittade en liten stig genom skogen där jag genade ner hemåt när jag såg en tjej komma gående på vägen jag var på väg ner till.

I samma sekund hon såg mig så sprang hon. Hon sa ingenting, hon bara sprang. Jag blev helt paff och ville bara springa ikapp henne och skrika att hon inte behöver vara rädd för mig. Men jag vet att det inte skulle hjälpt. De fanns liksom inget jag kunde göra.

Jag kände mig först så himla dum som gjorde en tjej så rädd och överrumplad att hon sprang så fort hon såg mig. Men nu känner jag mig bara ledsen över det. Jag känner mig så jävla ledsen över att det kommit till den nivån att tjejer springer så fort de ser en man komma gående mot samma väg de går på. Det är fan helt jävla sinnesjukt. Missförstå mig rätt nu, jag förstår att hon sprang, jag hade antagligen gjort samma sak om jag var i hennes situation. Men ATT hon ska behöva springa, de finns inga ord för hur ledsen de gör mig.

Tillsammans måste vi se till att kommande generationer tjejer inte behöver springa längre. Ni har sprungit färdigt nu. Nu tar vi män vårt jävla ansvar för att ingen i framtiden ska behöva springa mer. Jag hoppas alla ni andra män som läser det här är med och bidrar för att göra det verkligt.”

Johan tillägger en sista sak innan han avslutar samtalet med Aftonbladet:

– Jag vill lägga till att det här inte ska handla om mig för att jag är man. För egentligen är det kvinnans situation som borde uppmärksammas, inte den ledsne vite mannen som ändå alltid får fokus.

Mauri Hermundsson

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB