Ica-butiken börjar med arabiska skyltar

Thomas Djupenström tog initiativet att skaffa arabiska skyltar bredvid de svenska i sin Ica-butik i Långshyttan i Dalarna.

– Min uppfattning är att de flesta gillar detta, säger han till Aftonbladet.

Foto: Ica Mathyttan.
Foto: Ica Mathyttan.

Ica-butiken i Långshyttan i Dalarna anpassar sig efter sina kunder. Därför har Ica-handlare Thomas Djupenström valt att införa arabiska skyltar utöver de svenska.

– Det har kommit hit en del människor från olika länder och vi har tidigare haft praktik här för människor som kommit till Sverige. Just nu har vi två killar från Syrien här, berättar Djupenström för Aftonbladet, och fortsätter:

– En av dem, Aied, är väldigt duktig på datorer – han är programmerare från början – och det var han som hjälpte till med att fixa och sätta upp skyltarna.

Reaktionen: ”Fantastiskt!”

Efter att han lagt upp en bild på skyltarna på Ica-butikens Facebooksida har andra kunder reagerat positivt.

”Fantastiskt! Stolt!”, skriver en av sidans besökare.

– Folk har rätt till olika åsikter och vissa tycker annorlunda. Men min uppfattning är att de flesta gillar detta, säger Djupenström.

Skärmavbild 2015-01-09 kl. 14.05.10

Han tycker det är synd att vissa inte förstår helhetsperspektivet.

En av anledningarna är att Djupenström märkt att vissa åkt till andra butiker där det exempelvis är lättare att hitta halalmärkt kött. Därför utökade Ica-butiken i Långshyttan sitt utbud och nu har de alltså infört nya skyltar.

– Det började med att några flyktingar var här i butiken, men de förstod ju inte mycket när de läste det svenska språket. Det var nästan så att de behövde öppna upp förpackningarna för att se vad som var i. Så då kom vi på att vi kunde lösa det så här, säger han.

”Jättebra att ha folk som förstår”

De hoppas också kunna fortsätta ha asylsökande som praktikanter för att hjälpa dem in i det svenska samhället.

– De här människorna är ju redan här, det de behöver är ett arbete. Till syvende och sist har vi en åldrande befolkning som måste försörjas. Men i grunden är de inte här för att jobba utan för att lära sig svenska, säger Djupenström och fortsätter:

– Det finns personal i butiken som kan engelska, finska tyska och så vidare. Men det fanns ingen som kunde till exempel arabiska. Och då är det jättebra att ha folk som förstår språket och kan hjälpa kunderna som kommer in.

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB