Startsida / Inlägg

Här är Aftonbladets hemliga recept på julens bästa glögg

av Björn Barr

Visst, det är en stund kvar till jul, men den uppmärksamme har förstås redan sett att butikerna börjat smyga fram girlanger och tomteskägg. Och för alla oss som älskar glögg betyder det att det är dags att börja brygga. Det finns förvisso en hel del sorter som brukar få bra betyg i de årliga testerna, men ingenting går upp mot en hink hemmaglögg som långsamt puttrar i hörnet under ett par veckor.

Glögg är grejt! Foto: Per Björn.
Glögg är grejt! Foto: Per Björn.

Förutom att du får återuppleva den nu glömda traditionen av att tillverka din egen alkohol (dessutom helt lagligt!) blir både priset lägre och smaken bättre. Dessutom doftar det både ljuvligt och juligt. Får du mer glögg än du själv mäktar med (det får man nästan alltid), har du världens bästa present till adventkaffet.
Det enda som krävs är lite tålamod. För absolut bästa smak ska glöggen stå och dra i minst en månad, gärna en och en halv.

Aftonbladets Vi glöggar olika-glögg
5 liter svagdricka
1 pkt jäst (50 gram)
5 skalade och skivade potatisar
1 förpackning russin (500 gram)
2 kilo strösocker
2-3 kanelstänger
1-2 torkade pomeransskal
1 påse kryddnejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 liten bit skalad och skivad ingefära (cirka 5 centimeter)

Blanda ihop alla ingredienser i en ren tiolitershink (det kan bubbla och skumma en del). Se till jästen är ordentligt utrörd. Täck hinken med dubbla lager plastfolie som du sen gör några lufthål i. Låt hinken stå i rumstemperatur.
Rör om i hinken några gånger per vecka. Efter 4-6 veckor är glöggen klar att tappas på flaska. Det gör du enklast med en hävert och en tratt. Se bara till att du inte får med den sista grumliga bottensatsen.
Den färdiga glöggen har en alkoholhalt på omkring 14 procent.
Drick och njut!