Startsida / Inlägg

Grattis internet – i dag är det din dag!

av Björn Barr

Den 29 oktober innebär samma sak varje år: Den internationella internetdagen. För exakt 45 år sedan lyckades ett forskarlag lett av amerikanen Leonard Kleinrock få en dator att kommunicera med en dator på ett annat forskningsinstitut (tyvärr kraschade överföringen, vilket ledde till att det första meddelandet som någonsin skickades blev ”LO”. Egentligen ville forskarlaget skriva ”LOG”).
Grunden till internet var lagt – även om det skulle dröja många år innan det blev något som allmänheten kunde använda.
Sedan dess har mycket vatten runnit under webbens virtuella broar.
Minns du alla sajter och fenomen som fanns?

1. Webbens första hemsida

Världens första moderna hemsida är inget designunder.
Världens första moderna hemsida är inte speciellt vacker.

Den första moderna hemsidan såg dagens ljus den 6 augusti 1991. Sidan, som bara handlar om projektet World Wide Web, finns faktiskt fortfarande kvar. Innan dess bestod internet framförallt av elektroniska anslagstavlor.

2. Altavista

Så här såg sökmotorn Altavista ut 1999. Foto: Wikipedia
Så här såg sökmotorn Altavista ut 1999. Foto: Wikipedia

Hur osannolikt det kan låta fanns det en tid innan Google (som startade först 1998). I denna prehistoriska era var man tvungen att söka information genom ANDRA sökmotorer. Den helt dominerande var Altavista. Men populariteten sjönk snabbt i början av 2000-talet, och den 8 juli 2013 stängde ägaren Yahoo ner sajten.

3. DoBeDo

På Dobedo tog många yrvakna chattare sina första stapplande steg.
På Dobedo tog många yrvakna chattare sina första stapplande steg.

Visst, det fanns hundratals communities i det publika internets barndom. Men få har gjort ett sådant avtryck som det svenska Dobedo. I en färgglad tvådimensionell värld kunde chattsugna flytta runt sina avatarer och prata med vem som helst (ofta killar) om vad som helst (oftast sex). Dobedo är också synonymt med den svenska it-bubblan i början av 2000-talet. Företaget bakom sajten gick i konkurs 2001 under tumultartade former.

4. Aftonbladet

Så här snygg var vår sajt 1997.
Så här snygg var vår sajt 1997.

Ingen lista över internet är komplett utan Aftonbladet. Vår första hemsida lanserades redan 1994 (då var vi bland de första medieföretagen i hela världen). Sedan dess har sajten vuxit i både omfång och antal besökare. En vanlig vecka 2014 besöker över fem miljoner unika webbläsare aftonbladet.se.

5. Passagen (och alla andra portalsajter)

Passagens chatt fungerade som fritidsgård för en hel generation.
Passagens chatt fungerade som fritidsgård för en hel generation.

I internetyran på slutet av 1990-talet var det populärt med så kallade portalsajter (alltså en sajt som dels länkade vidare till andra hemsidor och som erbjöd både spel och chatt). Portalsajternas portalsajt var Passagen. Framförallt var det de olika chattrummen som drog trafik. Säg den 25-30-åring som inte har fått frågan ”ska vi chatta privat” av användaren kåt_kille27.

6. ICQ

Glöm MSN och Kik, när internet var ungt hette den största meddelandetjänsten ICQ (Ska utläsas som I-Seek-You). De personer man kom extra nära på Passagen eller Aftonbladets chatt kunde man lägga till på ICQ och chatta ännu mer privat med. Extra plus för den fula blomikonen och det omisskännliga ljudet.

7. 56K-modem

Innan bredbandskablarna bredde ut sig sig som ett svampmycel under hela Sveriges yta var man tvungen att koppla upp sig via telefonlinjen. Det var en fruktansvärt enerverande process som både tog tid och lät fruktansvärt. Dessutom kunde uppkopplingen när som helst brytas om någon fick för sig att prata i telefon.

Av: Björn Barr

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB