Startsida / Inlägg

Facebookpolisen kritiseras efter inlägg om ”offerkofta-invandrare”

av vikado

Till er invandrare som skriker ’rasist’ varje gång ni är ifrågasatta eller möter motstånd i livet – sluta med att dra upp ’rasistkortet’ från översta fickan i er ’offerkofta’. Varje gång ni gör det tar ni mycket ifrån invandrare som verkligen har blivit utsatta för rasism”.

Så skriver den uppmärksammade ”Facebookpolisen” Scott Goodwin i ett inlägg på Polisen i Växjö/Alvestas officiella Facebooksida.

Han menar att det finns ”offerkofta-invandrare” som kallar han och hans kollegor för rasister när de genomför vanliga polisinsatser.

– Vad som är rasism är en subjektiv bedömning. Jag kan inte säga vad som är rasism men jag kan säga vad som inte är det. När polisen griper en brottsling är det inte rasism, säger Goodwin till Aftonbladet.

Tror inte att inlägget kan slå tillbaka

Han tror att de som verkligen drabbas av rasism får svårare att bli trodda på grund av de som för lättvindigt anklagar polisen för att vara rasister.

Men han tror inte att hans inlägg kan få en liknande effekt – det vill säga att de som drabbas får svårare att bli trodda eftersom polisen officiellt gått ut och sagt att det är ett stort problem med människor som kallar polisen rasister oavsett vad som hänt.

– Jag tror inte det. Jag försöker inte definiera vad rasism är i det här inlägget, säger han.

Som exempel nämner han att han stoppade en man som körde bil utan bälte. När mannen fick böter sa han att polisen aldrig brytt sig om han inte varit invandrare.

Kritiken: ”Okunskap om hur rasism fungerar”

Även om de flesta kommentarer (cirka 90 procent enligt Goodwin själv) är positiva på Facebooksidan har inlägget fått hård kritik.

Tyvärr finns det polisers uttalanden, polisers ageranden och rasisters hånflinande ”haha, vi klarar oss alltid” som visar även en annan bild”, skriver en av de som kommenterat.

Goodwin har även kritiserats av organisationen Centrum mot rasism.

– Jag tror att den här uppfattningen som han har om den vardagliga rasismen är väldigt vanlig. Och det är just största problemet: okunskapen om vad rasism är och hur den fungerar. Detta gör det knappast bättre, säger ordföranden Kalle Larsson till Metro.

Ett antal avslöjanden de senaste åren har belyst rasistiska tankegångar i den svenska poliskåren. Ett exempel är ”apajävlar”-videon från Rosengård 2009. Ett annat den hemliga Facebookgruppen UMF:s kommentarer om Husbykravallerna som Expressen avslöjade 2013.

”Har inte träffat någon polis som är rasist”

Men Scott Goodwin tror att polisen runtom i landet tar allvarligt på rasism.

– I mitt område har jag inte träffat någon polis som är rasist, det kan jag säga. Jag tror att de flesta poliser om de har någon kollega som är rasistisk skulle de inte acceptera det. Jag vill inte sitta i en polisbil och köra runt med någon med sådana åsikter.