Startsida / Inlägg

Dags att ställa om klockorna till vintertid

av Björn Barr

Två söndagar varje år hamnar hela Sverige ur fas. Den sista söndagen i mars och den sista söndagen i oktober byter vi nämligen tid. Och nu är det dags igen. Klockan 03.00 på söndag den 26 oktober tar sommartiden slut och vi, tillsammans med resten av EU, går över till vintertid igen. Men hur var det nu egentligen, ska klockan ställas fram eller tillbaka?
Här är två knep som hjälper dig att hålla koll på timmarna:

1. På våren ställer man FRAM utemöblerna, på hösten ställer man TILLBAKA dem. Samma sak gäller för klockan.

Utemöblerna ska ställas tillbaka på vintern. Samma sak gäller klockan. Kvinnan på bilden har dock ingen koppling till vare sig sommar- eller vintertid. Foto: Jan Danielsson.
Utemöblerna ska ställas tillbaka på vintern. Samma sak gäller för klockan. Kvinnan på bilden har dock ingen koppling till vare sig sommar- eller vintertid. Foto: Jan Danielsson.

2. På sommaren ställer vi FRAM grillen. På vintern ställer vi TILLBAKA den. Gör likadant med klockan.

Stoppa in den där grillen. Winter is coming. Foto: Ola Axman.
Stoppa in den där grillen. Winter is coming. Foto: Ola Axman.

Alltså: När klockan blir 03.00 på söndag den 26 oktober ska du vrida tillbaka klockan en timme. Du får alltså en extra timmes sömn – eller om du gillar datorspel – en extra timme i Azeroths magiska värld. Men om din främsta klocka är mobil eller dator behöver du inte göra något alls. Moderna enheter ställer om sig själva.

Vintertiden kallas också lite slarvigt för normaltid. Fram till 1980 hade vi bara vintertid i Sverige (utom under en kort testperiod 1916, men då fick man avbryta försöket på grund av att bönderna blev rasande). Men i 34 år har vi harvat på med klockorna. Fram en timme på sommaren, och tillbaka en timme på vintern. Ursprungstanken var att bättre kunna utnyttja dygnets ljusa timmar. Tyvärr spelar det ingen större roll på våra nordliga breddgrader.
Men även om vi skulle vilja gå tillbaka till en enda tid är det i stort sett omöjligt. Sommartiden är reglerad i en förordning, som i sin tur styrs av ett EU-direktiv.
Även tiden bestäms i Bryssel nu för tiden.