Startsida / Inlägg

Björn Ferry uppmanar Kalla att onanera – och ett gäng andra odödliga citat

av Björn Barr

Björn Ferry. Skidskytt, OS-medaljör och ständig källa till skratt och förvåning. Nu när han har lagt skidorna på hyllan är han aktuell med självbiografin ”Ferry Tales”.
Det är ingen vanlig bok. Expressen, som har fått läsa biografin på förhand, kan berätta hur Ferry angriper tidigare landslagskamrater och tränare med samma frenesi. Dessutom är boken – föga förvånande – full med typiska Ferry-citat:

1. Uppmanar Charlotte Kalla att onanera

Foto: Lotte Fernvall/Lina Siksjö.
Foto: Lotte Fernvall/Lina Siksjö.

”Hon satt alldeles själv vid ett bord. Jag gick fram och frågade bara ”Hur är det, Charlotte?” och hon berättade att hon var lite tät i ena näsborren och satt ensam för att inte smitta någon annan. Då sa jag: ”Du vet väl att det finns en metod som triggar i gång immunförsvaret?” ”Nä? Vad då?”, svarade Kalla. ”Onani”, sa jag.”
(Från Expressen)

2. Målar ut Helena Ekholm som mobbare

Foto: Tina Stafrén/Lotte Fernvall.
Foto: Tina Stafrén/Lotte Fernvall.

”Stämningen bland brudarna har nog aldrig varit sämre. Ett rejält lågtryck som känns lång väg. Mobbing är vad det är. De fyras gäng bestående av Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson, Helena Ekholm och Elisabeth Högberg mot Ingela Andersson och Anna Karin Strömstedt. Riktigt frostigt.”
(Från Expressen)

3. Kuppar bort tränaren Wolfgang Pichler

Foto: Jonas Bilberg/Andreas Bardell.
Foto: Jonas Bilberg/Andreas Bardell.

”De sista åren med Wolfgang var inte lika kul, och under OS-säsongen pratade vi ihop oss, grabbarna i laget, och kom fram till att vi ville prova något nytt. Innan tävlingarna drog igång hade vi redan bestämt oss. Sveriges olympiska kommitté var informerad. När jag skar mållinjen som segrare tror jag att det var Wolfgangs lyckligaste ögonblick i livet. (…) Jag visste i det ögonblicket att han inte skulle vara min tränare i fortsättningen, Wolfgang visste det inte.”
(Från Expressen)

BONUS: Här är några klassisker från den evige citatmaskinen Björn Ferry:

”Bara att bita tag i hans rövskägg” (Om att haka på tysken Wolf i stafetten i VM i Östersund 2008.)

”För mig får det gärna bli dödsstraff eller alla fall en upprepad pungspark för alla dopningsbrott.” (Apropå de 30 aktiva som stoppades från att tävla på OS.)

”Bor man i Afrika och får sitt första kylskåp, då är det liksom en jättestor skillnad i livet, men ett andra… okej, det är bra men det är inte helt nödvändigt.” (Om att redan ha ett OS-guld och inte vara besviken över att det inte blev ett till.)

”Han skulle kunna åka förbi vallen och glömma att skjuta.” (Om att Carl Johan Bergman inte minns vad han gör under tävling.)

Fortsätt vara en fri själ, Björn! Foto: Andreas Bardell.
Fortsätt vara en fri själ, Björn! Foto: Andreas Bardell.
 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB