Startsida / Inlägg

Äntligen stopp för stora godispåsar på Ica

av Björn Barr

Har du småbarn? Gillar du godis? Åker du ibland till stormarknader och handlar? Svarar du ja på minst två av frågorna har du med stor sannolikhet råkat ut för Sackarosa Nervosa – alltså ett nervöst sammanbrott i samband med att du köper lösgodis till fredagsmyset. Du vet hur det brukar vara: Barnen drar i dig och propsar hela tiden på att fylla den redan enorma godishinken ytterligare ett par snäpp. Väl hemma får du brottas med en sockerinducerad barnpsykos – samtidigt som du själv får sitta och trycka i dig resterna.

En sockrad variant av Munchs "Skriet". Foto: Carolina Byrmo.
En sockrad variant av Munchs ”Skriet”. Foto: Carolina Byrmo.

Boven i dramat är inte godiset – det har vi mumsat i flera decennier. Snarare ligger skulden hos godispåsarnas exponentiella tillväxt. Från ett par deciliter på 1970-talet till flera liter lösgodis i dag. Men nu kan äntligen räddningen vara inom räckhåll. Ica Kvantum i Liljeholmen har nämligen återinfört små godispåsar.

Ica i Liljeholmen. Foto: Ica.
Ica i Liljeholmen. Foto: Ica.

Magnus Westman, försäljningschef för kolonialvaror och konfektyr förklarar varför:
– Jag kom på det här när jag själv var föräldraledig med min dotter. När man har pratat runt med kompisar upplever många att det är ett ett problem, säger han.
När han väl kom tillbaka från sin föräldraledighet föreslog han ledningsgruppen att de skulle testa att återinföra de små godispåsarna från 1970-talet. Flera personer hade tänkt på precis samma sak.
– Det här är en goodwill för våra kunder. Vi har hört att det blir mycket stoj kring de här stora påsarna, säger Magnus Westman.

Så här ser de nya mindre påsarna ut. Foto: Läsarbild.
Så här ser de nya mindre påsarna ut. Foto: Läsarbild.

De nya mindre påsarna har funnits på plats under fredagar och lördagar under tre veckor. Under veckodagarna är det fortfarande de stora påsarna som gäller.
– Lösgodisförsäljningen har inte gått ner sedan vi införde de små påsarna. Men det är svårt att säga om det beror på vår satsning. Hittills har det sålts ungefär 1 200 små påsar på de tre helgerna, säger Magnus Westman.
Innebär det att de stora påsarna är borta för alltid?
– Nej, de finns kvar på vardagarna. De stora påsarna är för vuxna som kan ta egna beslut.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB