Albert, 21, hjälpte till att förlösa bebis mitt på gatan: ”Jag har funnit vänner för livet”

Albert Fejza var på väg hem från sitt jobb när han hamnade i en situation han aldrig varit med om förut. På egen hand såg han till att förlossningen gick som den skulle.

– Det var en fantastisk känsla. Det är alltid väldigt mycket glädje när ett nytt barn har kommit till världen, säger Albert till Aftonbladet.

Skärmavbild 2015-02-27 kl. 10.08.08
Albert Fejza. Foto: Privat.

Albert Fejza, 21, var på väg hem från sitt jobb på gynekologkliniken när han hörde ett skrik från en bil som stod parkerad med dörrarna öppna. Han kände direkt att något var på gång.

– Sen hörde jag en man i telefon som utbrister: ”Den kommer nu, vad ska jag göra?” Så jag kastade jackan och sprang fram, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag pratade med pappan och fick klartecken. Jag försökte bara hålla lugnet och påminna henne om att krysta när värkarna kom.

Albert jobbar som undersköterska på gynekologisk operation men hade aldrig varit med om att hjälpa till med att förlösa ett barn tidigare – fram till nu.

Någonstans i bakhuvudet mindes han dock vad man ska göra i en sådan situation.

– Jag jobbar inom vården så jag ställde bara i fokus på vad jag skulle göra. Jag hann inte tänka på så mycket annat. Men nu i efterhand känner jag starkare än någonsin att det här är vad jag vill jobba med i framtiden.

”Jag är ingen hjälte”

Precis när barnet kom ut fanns ambulans på plats som kunde hjälpa familjen. På sjukhuset fick Albert posera med den nyfödde bebisen han hjälpt till världen.

– Det var en fantastisk känsla. Det är alltid väldigt mycket glädje när ett nytt barn har kommit till världen. Jag tror att jag har funnit vänner för livet. Föräldrarna är enormt tacksamma.

Men Albert vill inte kalla sig själv någon hjälte.

– Jag är helt stum över alla fina kommentarer jag har fått, men jag är inte någon hjälte. Det var många människor som passerade utan att hjälpa till när det hände, men jag gjorde bara vad alla människor borde ha gjort.

I ett inlägg på Facebook berättar Albert om det som hände – och hans insats hyllas av alla.

Blev helt rörd, vilken underbar människa”, skriver en person i kommentarsfältet.

”Vilken upplevelse! Bra jobbat!”, skriver en annan.

albert
Albert med den nyfödde bebisen. Foto: Privat

Läs hela Alberts inlägg här:

Mina vänner.. Detta skulle bara hända en som mig, jag som alltid hamnar i dom konstigaste situationerna. Dagen var den 25 februari när jag går från jobbet till spårvagnen och hör ett skrik bakom mig från en bil. Jag kastar av mig min jacka och springer fram till denna bil där det visar sig att en kvinna håller på att föda sitt underbara barn. Jag förklarar för mannen att jag jobbar på gyn operation och jag får klartecken att hjälpa till då det bara var jag och pappan & kvinnan på plats.

Jag tänkte inte så mycket förutom att jag var helt galen som stod där och skulle förlösa ett barn i en bil. Det jag visste var att kvinnan skulle krysta vid en värk, jag visste även att hinner inte ambulans hit så ska jag vända på barnet och se till att den skriker.

Jag är så imponerad av alla kvinnor som genomgår förlossningar, det visar verkligen styrkan som finns hos alla kvinnor. Inga verktyg fanns på plats, handskar fanns inte ens på kartan men i en sån här situation gör man det som krävs utifrån ens egna erfarenheter.

Detta är en upplevelse jag tar med mig livet ut. Precis när bebisen är på väg ut, då kommer en ambulanssköterska upp bredvid mig och vi tar emot denna fina bebis. Det betydde väldigt mycket att idag få träffa denna familj och den lilla bebisen och se att de mår bra. Och att jag fått ett så fint minne livet ut!

På bilden kan ni se en glad bebis och mig själv från idag då jag hälsade på!

Jag önskar all lycka till mamman, pappan & och den lilla ungen!”

Mauri Hermundsson
Viktor Adolfsson

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB