Startsida / Inlägg

7 svenska myndigheter som du garanterat inte känner till

av Björn Barr

När man ska förklara vad Sverige egentligen är, för – låt säga – en utländsk bekant, är det lätt att försvinna i natursvärmande drömmar om böljande ängar, djupa skogar och husmanskost. Men det som verkligen kännetecknar vårt land är dock vår besatthet av offentlig förvaltning. Det finns nästan en myndighet för vad som helst i det här landet. Vissa, som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, har nästan alla koll på. Men gräver man lite i SCB:s myndighetsregister (som rymmer 467 statliga myndigheter!) finns det en hel del verksamheter som man kan fråga sig vad de egentligen sysslar med:

1. Alkoholsortimentsnämnden

Man kan inte plocka bort vilka drycker som helst från Systembolagets hyllor. Då kan det bli ett fall för Alkoholsortimentsnämnden. Foto: Börje Thuresson

Du trodde kanske att Systembolaget i kraft av ett statligt bolag fick bestämma själv vilka varor som ska bort från hyllorna? Nänänä. Det måste förstås prövas av en statlig nämnd först. Arga vinleverantörer kan vända sig till Alkoholsortimentsnämnden, som sköts av Kammarkollegiet (ytterligare en myndighet!), om de känner att Systembolaget har missgynnat dem på något sätt.

2. E-hälsomyndigheten

E-hälsomyndigheten ska hjälpa dig till bättre hälsa via internet.
E-hälsomyndigheten ska hjälpa dig till bättre hälsa via internet.

E-hälsomyndigheten ansvarar för tjänsten (?) ”Hälsa för mig” som mest verkar vara känd för att upphandlingen av projektet har brutit mot Lagen om offentlig upphandling. Okej, om sanningen ska fram gör de annat också, som att samordna e-recept och sköta det nationella registret över läkemedelsförsäljning. Men det är inte lika roligt.

3. Krigsförsäkringsnämnden

En svensk tiger – och hans försäkringar i krig sköts av Krigsförsäkringsnämnden.
En svensk tiger – och hans försäkringar i krig sköts av Krigsförsäkringsnämnden.

För ett land som inte har varit i krig sedan 1814 kan man fråga sig om vi verkligen behöver en Krigsförsäkringsnämnd. Nämnden, som sorterar under Finansdepartementet, har till uppgift ”att bevaka försäkringsmarknadens utveckling och se över behovet av statlig krigsförsäkring.
Jaha.

4. Nämnden mot diskriminering

Bara för att man är en nämnd mot diskriminering måste man inte ha en snygg hemsida.
En garanterat diskrimineringsfri hemsida. Man har inte ens jobbat med layout i rädslan över att trampa någon på tårna.

Men vänta, har vi inte redan en Diskrimineringsombudsman, som också fungerar som en myndighet? Jodå, men när det är dags att överklaga ett beslut om vite från Diskrimineringsombudsmannen kan man gå till Nämnden mot diskriminering. Nämnden har också en av Sveriges mest oinbjudande hemsidor.

5. Postverkets avvecklingsorganisation

En gång i tiden gjorde man ALLT på Posten. Men nu är nästan allt avvecklat, inklusive nämnden som avvecklade Postverket.
En gång i tiden gjorde man ALLT på Posten. Men nu är nästan allt avvecklat, inklusive nämnden som avvecklade Postverket.

Postverket är väl redan nedlagt? Eller? Och efter några sökningar verkar det som att avvecklingsorganisationen hunnit avveckla sig själv också. Åtminstone från internet. De enda kontaktuppgifterna som finns är ett mobilnummer som går till en person aldrig har hört talas om vare sig Postverket eller någon avveckling.
Likväl finns myndigheten kvar i SCB:s register. Mystiskt.

6. Skiljenämnden i vissa trygghetsfrågor

Domstolen som syns på bilden är inte nämnden som nämns i texten. Foto: Björn Lindahl
Domstolen som syns på bilden är inte nämnden som nämns i texten. Foto: Björn Lindahl

Vilka trygghetsfrågor då? Jo: ”Skiljenämnden i vissa trygghetsfrågor är en myndighet som prövar överklaganden av beslut om ersättning för arbetsskada. Skiljenämndens avgöranden kan inte överklagas.”.
Tack, då vet vi det.

 7. Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar

Mats Hedström uppfann en skärm som tog bort strålningen från datorskärmar 1982. Han slapp dock att gå till nämnden för arbetstagares uppfinningar.
Mats Hedström uppfann en skärm som tog bort strålningen från datorskärmar 1982. Han slapp dock att gå till nämnden för arbetstagares uppfinningar.

Ni vet hur det kan vara: Man sitter och pillar sig i naveln på jobbet och plötsligt får man en snilleblixt i stil med datormusen, gengasdrivna bilar eller något annat klipskt. När du sen utvecklar din uppfinning kan din arbetsgivare tycka att den tillhör företaget, tankeprocessen skedde ju på kontorstid. Då kan du gå till Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar för att begära ett utlåtande om hur lagen om rätten till arbetstagares uppfinningar ska tolkas.
Men bara då.

Av: Björn Barr

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB