5 medicinska framsteg vi kan se fram emot 2015
avNär vi tänker tillbaka på 2014 kommer ett ord finnas kvar i det allmänna medvetandet: Ebola. Den pågående epidemin i Västafrika har snart skördat 5 000 människoliv – och trots att läkemedlesbolagen jobbat på högvarv finns det fortfarande ingen effektiv medicin.
Men allt är inte nattsvart. Under året har flera medicinska nyheter presenterats, och några av dem kommer att förbättra livet för tiotusentals. På en medicinsk innovationskongress i Cleveland, USA, presenterades några av de framsteg som vi kan vänta oss nästa år:
1. Mobila stroke-enheter
Varje år drabbas omkring 30 000 svenskar av stroke, eller hjärnblödning som det också kallas. Vid en stroke blockeras eller brister blodkärl i hjärnan och orsakar en blödning. Ju snabbare hjälp kan sättas in, desto bättre överlevnadschanser. Därför kommer man i USA att börja arbeta med mobila stroketeam – alltså ambulanser som har utrustning och kompetens för att kunna behandla hjärnblödningen på plats.
2. Vaccin mot Denguefeber
Mellan 50-100 miljoner människor drabbas varje år av Denguefeber, enligt WHO. Virussjukdomen sprids av myggor i tropiska och subtropiska områden. Omkring en procent av de smittade dör. Men nu är ett vaccin på väg att utvecklas.
3. Antikroppar mot cancer
Det har länge varit forskarvärldens dröm att kunna designa särskilda antikroppar som enbart slår ut cancercellerna. Nu verkar den drömmen vara på väg att slå in. Genom att kombinera antikroppar med ett kraftigt gift har amerikanska forskare lyckats ta fram ett läkemedel som bara angriper ett protein som finns i och omkring cancervävnad. I dagsläget testas över två dussin olika antikroppsmediciner mot cancer.
4. Billigare och snabbare blodprov
Glöm långsamma och smärtsamma blodprov. Med hjälp av ny teknologi krävs det bara en minimal droppe för att kunna genomföra hundratals olika tester. Metoden, som analyserar blodet med hjälp av nanoteknologi, kan ge precisa svar på allt från kolesterolhalt till risk för att utveckla vissa sjukdomar. Dessutom är den både snabbare och billigare än de traditionella blodproverna.
5. Förbättrat immunförsvar
Kroppen har ett fantastiskt skydd mot infektioner genom det egna immunförsvaret. Men i vissa fall räcker det inte till. Men nu har forskarvärlden börjat titta närmare på läkemedel som ger det egna systemet en extra skjuts i kampen mot exempelvis cancer. Medicineringen gör dels att de vita blodkropparna lättare hittar de främmande cancercellerna, dels att de lyckas förgöra dem. I en nyligen avslutad studie på personer med långt framskriden hudcancer krympte tumörerna hos 80 procent av patienterna.