4 skäl till att inte dricka mjölk

Attackerna mot mjölkindustrin står som som spön i backen just nu. Det var bara några dagar sedan Arlas och Svensk Mjölks Facebookkonton kapades av personer som var arga på mjölklobbyns pågående tvist med havremjölkstillverkaren Oatly. Nu har det smällt till igen. I en ny studie från Uppsala universitet har forskare sett ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. Boven i dramat tros vara mjölksockret.
– Jag såg en ekologisk studie som gjordes 1980, som visade på ett samband mellan laktosintag och hjärtinfarkt. Men det fanns ingen förklaring till varför, säger professor Karl Michaëlsson till SVT.
Här är 4 andra skäl till att du borde dra ner på mjölkintaget:

1. Mjölk ger inte starka ben

Mjölk kan leda till högre dödlighet och ökad risk för benbrott. Foto: Anders Deros.
Mjölk kan leda till högre dödlighet och ökad risk för benbrott. Foto: Anders Deros.

I samma studie från Uppsala universitet har man också undersökt hur mjölken påverkar benskörheten hos äldre. Trots att mjölk är rikt på kalcium som hjälper till att bygga upp skelettet, såg man att ett högt mjölkintag ökade risken för allvarliga frakturer.
– Kvinnor dog tidigare, och hade en förhöjd risk för fraktur, om de drack större mängder mjölk. Män hade också en ökad dödsrisk av mjölk, men hos dem såg vi inget samband när det gällde risken för benbrott, säger professor Karl Michaëlsson till SVT.

2. Mjölk kan öka risken för prostatacancer

Mjölk är inte toppen för prostatan. Foto: AP TT Nyhetsbyrån
Mjölk är inte toppen för prostatan. Foto: AP TT Nyhetsbyrån

Tidigare studier har visat att män som har ett högt mjölkintag (upp mot två liter per dag) under flera års tid, löper högre risk att drabbas av cancer i prostatan.

3. En mjölkfri diet kan eventuellt hjälpa barn med ADHD och autism

Det är oklart om mjölkkonsumtion har ett samband med ADHD och autism. Foto: AP Scanpix Sweden
Det är oklart om mjölkkonsumtion har ett samband med ADHD och autism. Foto: AP Scanpix Sweden

Enligt vissa forskare kan en diet där man utesluter mjölkprodukter förbättra tillståndet för barn med autism och ADHD. Anledningen ska vara att mjölkproteinerna förstärker symptomen hos barn med autism och ADHD. Men påståendet ska tas med en nypa salt, andra forskare säger att påståendet är helt utan grund.

4. Mjölkproduktionen påverkar miljön

Kossornas pruttar höjer temperaturen. Foto: Krister Hansson.
Kossornas pruttar höjer temperaturen. Foto: Krister Hansson.

Världens animalieproduktion bidrar med omkring 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Idisslare, som kossor, ger högst miljöpåverkan på grund av de stora mängder metan de producerar när de smälter maten. Dessutom går stora åkerarealer åt till att odla foder till kossorna – odlingsmark som annars skulle kunna ha använts till människoföda.

Med detta sagt: Det finns få saker som går upp mot ett glas iskall mjölk tillsammans med en nybakad kanelbulle. Kanske är det som med alla andra livsmedel, det handlar om att njuta med måtta.

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB