Startsida / Inlägg

4 frågor du inte vågar ställa om bolån

av Björn Barr

1. Vad är egentligen smartast – rörlig eller bunden ränta?

Foto: Ulf Höjer.
Foto: Ulf Höjer.

Om detta tvistar de lärde. Historiskt har rörlig ränta varit absolut mest förmånligt, men frågan är om inte det börjar bli dags att binda räntan snart. Framförallt sedan SBAB chocksänkt sin femårsränta till 2,1 procent. De låga räntorna är en direkt följd av att Riksbanken sänkte reporäntan till 0 procent för ett par veckor sedan. Med tanke på att Riksbanken i dag ser en räntehöjning först i mitten av 2016 kan den som har lite is i magen antagligen tjäna på att vänta en bit i 2015 innan man låser sin ränta.
Tänk också på hur länge du faktiskt ska bo kvar i bostaden – planerar du att flytta inom ett par år kan det bli en dyr affär att ha låst ränta. Då måste du nämligen betala en mellanskillnad till banken.

2. Jag hatar min nuvarande bank, vilken är egentligen bäst?

"Såååå, du vill alltså ha ett lån?" Foto: Wikimedia Commons.
”Såååå, du vill alltså ha ett lån? Ohohoho!” Foto: Wikimedia Commons.

Ja, säg den som älskar sin bank egentligen. På några decennier har bankväsendet vuxit groteskt mycket i Sverige. Bara i år beräknas de fyra storbankerna göra en vinst på 105 miljarder kronor.
De pengarna kommer från dig och mig. Därför finns det all anledning att leta efter uppstickarbanker som vågar utmana med lägre räntor och bättre bemötande. Nöjdast kunder finns hos Länsförsäkringar Bank, Handelsbanken och Sparbankerna enligt Svenskt kvalitetsindex. Även det statliga låneinstitutet SBAB brukar hamna högt i liknande jämförelser.
Se också till att jämföra aktuella räntor och hör dig för vad andra kunder lyckats få för rabatt (till exempel via SVD:s räntekarta). När du väl bestämt dig för att byta bank kan du följa den här guiden.

3. Hjälp! Jag har ett bostadslån som motsvarar ett mindre lands statsbudget. Hur ska jag någonsin lyckas betala igen det?

Foto: Nikolai Jakobsen.
Foto: Nikolai Jakobsen.

Välkommen i gänget! Är du ung och bor i en storstad är risken rätt stor att du tvingats ta ett lån med väldigt många nollor i. Och med de nya amorteringsreglerna kommer det att bli ännu tuffare för förstagångsköpare. Med det sagt, det finns en lösning på problemet: Köp inte en dyrare bostad än vad du har råd med, alla kan inte bo på Östermalm (det är det som kallas för klassamhälle). Och amortera hela tiden – åtminstone tills du har nått 50 procents belåningsgrad.

4. Är det en säker investering att köpa en bostadsrätt, eller finns det risk för att den tappar i värde?

Foto: Robin Nordlund.
Foto: Robin Nordlund.

Jaså, har vi närt en liten spekulant vid vår barm? Tror du att du, likt generationen före dig ska lyckas bli miljonär på din bostad? Ja, det kanske du kommer att bli – men det kan också komma en rekyl nedåt. Tittar man på prisutvecklingen på bostäder i förhållande till konsumentprisindex på ett par decenniers sikt är det lätt att tro att bubblan spricker vilken dag som helst.
Men som bloggen Ekonomistas mycket förtjänstfullt visar har priserna på bostadsrätter och hus faktiskt minskat i förhållande till hushållens disponibla inkomster sedan 2007. Om man dessutom tar med det faktum att det råder akut bostadsbrist i många stor- och studentstäder är risken för ett snabbt prisfall ganska liten.
Men man kan förstås aldrig veta.

Här är en lista med tips på hur du får lägre boränta.

Och så här mycket tjänar bankerna på dina bolån.