11 viktiga kvinnor som glöms bort i historieböckerna

Det omnämns fler nazister än kvinnor i svenska historieböcker. Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Därför har Aftonbladet valt att lista 11 kvinnor som nästan alltid lämnas ute ur historieskrivningen i svenska skolor.

1. Maria Sofia de la Gardie (1627-1694)

Foto: Allmän egendom.
Bild: Allmän egendom.

Grevinna som var överhovmästarinna under drottning Kristina och som brukar kallas Sveriges första kvinnliga storföretagare.

2. Golda Meir (1889-1978)

Foto: United States Library of Congress.
Foto: United States Library of Congress.

En av grundarna till staten Israel, en händelse samtliga läroböcker tar upp. Men i Dagens Nyheters granskning nämns hennes namn endast i en av fyra böcker.

3. Fredrika Bremer (1801-1865)

Foto: Allmän egendom.
Foto: Allmän egendom.

En av den svenska feminismens största förgrundsfigurer på 1800-talet som också inspirerade andra långt in på 1900-talet. Romanen ”Hertha” blev en viktig bok för ogifta kvinnors rätt att ansöka om att myndighetsförklaras. Men Bremer nämns sällan i några historieböcker, kanske inte ens på gymnasieskolan som är uppkallad efter henne.

4. Eva Ekeblad (1724-1786)

Foto: Allmän egendom.
Bild: Allmän egendom.

Första kvinnan att väljas in i Vetenskapsakademien, även om hon själv aldrig deltog på några sammanträden då akademien ansåg att kvinnorna skulle hålla sig till att forska om saker som gjorde nytta i hemmet. Var även den första i Sverige att beskriva brännvinsbränning av potatis.

5. Flora Tristan (1803-1844)

Foto: Allmän egendom.
Bild: Allmän egendom.

Anses som en av grundarna till den socialistiska feminismen. Skrev bland annat om hur män med pengar förnedrade prostituerade i Frankrikes undre värld. Kämpade för en ny skilsmässolagstiftning när hon drabbades av tuberkulos och avled 41 år gammal.

6. Karolina Widerström (1856-1949)

Foto: Allmän egendom.
Foto: Allmän egendom.

Sveriges första kvinnliga läkare och tidigt en framstående röst i frågan om sexualupplysning och kvinnors rätt till sina egna kroppar.

7. Aung San Suu Kyi (1945-)

Foto: AP / TT.
Foto: AP / TT.

Oppositionspolitikern från Burma är en väl omskriven kvinna i nyhetsrapporteringen – men i historieböckerna nämns hon ytterst sällan enligt Ann-Sofie Ohlander, professor emerita på Örebro universitet. Aung San Suu Kyi har satt i husarrest i 15 av 21 år under perioden 1989-2010. Hon fick Nobels fredspris 1991.

8. Karin Kock (1891-1976)

Foto: Allmän egendom.
Foto: Allmän egendom.

Blev Sveriges första kvinnliga statsråd i den socialdemokratiska regeringen 1947. Dessutom var hon Sveriges första kvinnliga professor i nationalekonomi.

9. Rosa Parks (1913-2005)

Foto: AP / TT.
Foto: AP / TT.

En av den afroamerikanska medborgarrättsrörelsens förgrundsfigurer. Blev världskänd efter att hon vägrat lämna över sin plats på bussen till en vit man och därmed bröt mot den dåvarande lagstiftningen i Michigan. Handlingen blev startskottet på en hel proteströrelse. Ändå nämns hon bara i två av fyra böcker som Dagens Nyheter granskat.

10. Astrid Lindgren (1907-2002)

Foto: TT.
Foto: TT.

Ja, det är faktiskt sant. Trots att hennes böcker antagligen läses av många skolbarn då som nu tas Astrid Lindgren sällan upp i historieböckerna. Detta trots att man ofta nämner flera författare, enligt Ann-Sofie Ohlander på Örebro universitet.

11. Roza Shanina (1924-1945)

Foto: Wikimedia Commons.
Foto: Wikimedia Commons.

Andra världskriget är ett ämne som ofta tas upp ingående i svenska skolor. Men ändå är det nog få som känner till den sovjetiska snipern som kallades ”Den osedda terrorn från Ostpreussen” i allierade tidningar. Blev den första kvinna som tilldelades ”order of glory” i Sovjetunionen, innan hon dödades i strid 1945.

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB