Startsida / Inlägg

10-årige Mohammeds julönskan till tomten: Att få stanna i Sverige

av mauher

Godis, iPads och tv-spel. Lego, telefoner och kläder. Ja, barns önskningar till jultomten är lika många som olika. Men aldrig har det nog hänt att en tioårig pojke skickat in ett brev där han vädjar om en enda sak: att få ett uppehållstillstånd i landet han växt upp i.

Men nu har jultomten i Grästrop fått in den hjärtskärande önskningen tillsammans med ett skolfoto på Mohammed, 10.

”Hej! Jag heter Mohammed El Safh och är född i Sverige den xx xx 2004. Jag önskar att jag får uppehållstillstånd i Sverige. Så jag önskar att det blir min julklapp”, står det i brevet som först uppmärksammades av Metro.

Aftonbladet får tag på Mohammed när han precis kommit hem från en lång dag i skolan med sina vänner.

– Jag är ledsen för att vi inte har något uppehållstillstånd, berättar han.

Hur kommer det sig att du skrev till tomten? 

– Jag tänkte att om man skriver till tomten och ber om någonting så kanske det blir så. Jag hoppas det jättemycket i alla fall.

Mohammed, som flera gånger fått uppsöka Barn- och ungdomspsykiatrin på grund av sina psykiska besvär, lever – trots allt – ett förhållandevis vanligt liv i Sverige. 

– Jag är i skolan, jag är hemma och jag är med mina kompisar. Jag har jättemånga kompisar. Vi brukar spela fotboll. Skjuta på en vägg. Och så brukar jag gå på taekwondo. Vi har träningar två dagar i veckan, berättar Mohammed.

Ja, den lille pojken från Grästorp är som vilken 10-åring som helst, men avsaknaden av ett uppehållstillstånd ligger som ett ständigt mörkt skimmer över vardagen.

– De flesta barn i hans ålder vet inte ens vad uppehållstillstånd betyder, men för honom är det vardag, säger Mohammeds pappa Abdul Rahman till Aftonbladet som tycker det är bra att Viralt uppmärksammar sonens brev till tomten.

Mohammed tillsammans med sin familj
Mohammed tillsammans med sin familj. Foto: Privat.

”Jag är orolig och tänker på det ofta”

Karin Fährlin, verksamhetsområdeschef på Migrationsverket, kan inte berätta om det specifika fallet men förklarar att man inte bara tittar på om personer är födda här, utan snarare gör bedömningar efter anpassningsgrad. 

– Det faktum att man är född i Sverige gör inte att man automatiskt får uppehållstillstånd. Det vi tittar på när vi bedömer anpassning till Sverige är saker som vänner, skola, socialt liv och hälsotillstånd.

Mohammed, som under sitt samtal med Aftonbladet blir uppenbart tagen när han berättar om sin situation, förklarar att han aldrig kan känna sig riktigt lugn.

– Jag är orolig och tänker på det väldigt ofta. När mina vänner fick höra om det i skolan undrade de om det verkligen var sant. De tycker också att det är jättedåligt.

Mauri Hermundsson

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB