Polisens uppmaning: Här är reglerna alla tycks glömma i trafiken

Polisen i Södertälje har gått ut med en uppmaning till alla som gör omkörningar och missar att följa de trafikregler som finns.

Foto: Polisen Södertälje / Facebook.
Foto: Polisen Södertälje / Facebook.

Polisen har fått nog av bilister som gör omkörningar och sedan ligger kvar i mittenfältet, eller kör där med exempelvis bil och släp trots att det inte är köbildning.

Därför har Södertäljepolisen gått ut med ett Facebookinlägg som snabbt delats av tusentals svenskar. Under onsdagen och torsdagen ska de ta i med hårdhandskarna mot bilisterna på E4/E20.

Så här skriver polisen:

”Imorgon och på torsdag kommer vi ha riktade trafikinsatser med fokus på ”mittfilsåkare” på motorvägen E4/E20 mellan Södertälje och Botkyrka.

Trefiliga motorvägar har byggts för att trafiken ska flyta på bättre och minska olyckor, det har inte blivit som det var tänkt.

Denna regel gäller ej på vägar där hastighetsbegränsningen ligger på 70 km/h eller lägre. (t.ex. Essingeleden). Trafikförordningen 3 kap. 7 §.

Vi kommer stoppa och bötfälla de som kör i mittfilen när de inte behöver det, liknande bilföraren på bilden. Man ska ligga i körfältet längst till höger och bara använda mitt- och vänsterfil för omkörning.

Bötesbeloppet för att köra i körfältet i mitten, när man inte behöver det (t.ex. bil med släp) ligger på 500 kronor. Kör man om och ligger kvar i omkörningsfilen (körfältet i mitten är också en omkörningsfil) utan att byta körfält kostar 1 000 kronor.

Omkörning sker till vänster om ett fordon. Väljer man att köra om till höger om ett fordon, ligger bötesbeloppet på 1 000 kronor.

Vid köbildning får man ligga i de andra körfälten än den till höger.

Vi upplyser om vad som kommer att ske de närmsta dagarna och hoppas på att många läser detta och tar till sig informationen.

Kör försiktigt och anpassa avståndet till framförvarande fordon.

Dela gärna detta vidare.”

Heta artiklar

Hetast just nu

Läs Daniels vackra hyllning till Sverige som fått nätet på fall: ”Jag blir tårögd”

Daniel Mendoza skrev under onsdagen ett långt och känslofyllt inlägg på Facebook där han hyllar Sverige och tackar alla som byggde detta...

Här klämmer han en finne som suttit i hans nacke i 20 år

En kille vid namn Andy Pepper hade en finne i nacken i TJUGO år innan han bestämde sig för att äntligen klämma...

No Buzzfeed – HERE are 24 reasons why living in Sweden will ruin you for life

This monday Buzzfeed published a list of 24 reasons why living in Sweden will ruin you for life. The list was filled with...

1980-talets mest älskade leksaker (och hur vi dödade dem)

Om du var barn på 1980-talet har du förmodligen lekt med åtminstone nån av de här klassikerna – och haft sönder den. För de gick alltid sönder. På samma...

 • Tjänstgörande redaktör: Ehsan Fadakar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB